Jakie zastosowania ma komora chłodnicza?

0
179
Komora chłodnicza

Komora chłodnicza to urządzenie, które jest niezbędne w branży gastronomicznej. Sprzęt mroźniczy pozwala utrzymywać odpowiednią temperaturę wewnątrz, dzięki czemu można w nim przechowywać szereg produktów spożywczych. W tym znaczeniu maszyna chłodnicza spełnia podobne założenia, jak jest to w przypadku tradycyjnych lodówek. Różni się jednak wieloma parametrami technicznymi, w tym m.in. dostępną kubaturą oraz znacznie szerszym zakresem temperatur. Jakie zastosowania, oprócz stricte gastronomicznych, posiada taka komora?

komora chłodnicza

Co można przechowywać wewnątrz?

Chłodnie gastronomiczne mogą spełniać swoją rolę nie tylko w restauracjach czy barach. Komora chłodnicza może być z powodzeniem wykorzystywana przez hotelarzy, sklepikarzy czy cukierników. Ze względu na możliwość ustawienia dokładnej wartości temperaturowej, w jej wnętrzu można umieszczać m.in. warzywa, mięsa, produkty garmażeryjne czy napoje. To znakomite rozwiązanie dla podmiotów, które posiadają potrzebę zwiększenia przestrzeni do przechowywania szybko psującej się żywności. Ze względu na swoją użyteczność, w komorze chłodniczej można wygodnie umieszczać produkty o większych gabarytach, które nie zmieściłyby się do tradycyjnej lady mięsnej. Mowa m.in. całych skrzyniach warzyw oraz owoców, półtuszach, szynkach i innych elementach spożywczych wymagających nieco szerszej przestrzeni do składowania. Dzięki możliwości ustawienia dodatniej temperatury, w komorze można przechowywać także desery, ciasta oraz dania gotowe do spożycia.

Czy komory chłodnicze są uniwersalne?

Urządzenia mroźnicze charakteryzują się brakiem konieczności bieżącej obsługi. Po podłączeniu i skonfigurowaniu sprzęt przez bardzo długi czas może spełniać swoje założenia bez konieczności kontrolowania jego pracy. Ważnym parametrem komory chłodniczej jest bardzo szeroki zakres temperatur działania. W nowoczesnych urządzeniach można ustawić mrożenie nawet na -20 stopni C., co znacząco przedłuży trwałość do spożycia większości produktów spożywczych. Dzięki zastosowaniu bardziej ekologicznych rozwiązań, chłodziarka nie wpływa tak negatywnie na środowisko, jak było to w przypadku starszych typów urządzeń. Nowoczesne technologie, zastosowane w sprzętach mroźniczych, umożliwiają zwiększenie komfortu użytkowania. We współczesnych jednostkach stosuje się m.in. specjalne ogrzewanie ogumowania, co zapobiega przymarzaniu uszczelek drzwiowych do obudowy urządzenia. Sprzęty mrożące do przechowywania żywności to nieodzowny element wyposażenia każdego hotelu, baru, sklepu mięsnego czy restauracji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj