Czym można zastąpić mięso?

1
382
Czym można zastąpić mięso?

Powszechność i popularność diet opartych na roślinach rośnie z coraz szybciej. Nic dziwnego, warzywa i owoce to produkty bardzo korzystne dla zdrowia, zawierające szereg potrzebnych mikro i makroelementów. Jednak jeżeli przez cały życie odżywialiśmy się w tradycyjny sposób, odstawienie mięsa nie będzie łatwą rzeczą. Można powiedzieć, że będzie to prawdziwe wyzwanie i próba wytrwałości i silnej woli. Osoby, które decydują się na taki krok, zastanawiają się, czym można zastąpić mięso.

Stopniowe rezygnowanie z mięsa

Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o tym, że jeśli nie jesteśmy w stanie to nie musimy od razu ograniczać zupełnie jedzenie mięsa do zera. Dobrym krokiem naprzód będzie już zrezygnowanie z czerwonego mięsa i pozostanie jedynie przy chudej piersi z indyk lub kurczaka. Zaprzestanie jedzenia mięsa możemy właśnie podzielić na kilka takich małych kroków i zrobić z tego stopniowy proces, tak będzie dla nas łatwiej. Dla osób, którym mimo wszystko będzie brakowało smaku mięsa, dużym ułatwieniem są produkty, które je imitują i naśladują smak.

Czym można zastąpić mięso?

Na sklepowych półkach znajdziemy wegetariańskie oraz wegańskie parówki, wędliny, kotlety czy nawet produkty takie jak boczek lub ryba. Rynek roślinnych zamienników mięsa jest naprawdę bogaty, a wiele z nich smakuje tak, że naprawdę trudno jest uwierzyć, że nie je się prawdziwego mięsa. Największym minusem jest to, że produkty te nie są tanie i nie każdy może sobie pozwolić na ich częsty zakup. Drugą kwestią jest to, że w wielu przypadkach mają one co najmniej średni skład i wartości odżywcze, co może być przeszkodą dla osób, które starają się dbać o zdrowe i świadome odżywianie.

Oprócz gotowych produktów, możemy także przygotowywać samodzielnie w domu potrawy, które smakiem będę przypominały te mięsne. Więc czym można zastąpić mięso, nie kupując gotowców? Powinniśmy się zapoznać z takimi produktami jak tofu oraz tempeh. Są to wyroby z soi, które prócz tego, że mają świetne wartości odżywcze, są także w stanie imitować smak mięsa po odpowiednim przygotowaniu. Po zamarynowaniu tych produktów w odpowiednich przyprawach możemy je dodawać do dań obiadowych. Na obiad świetne również będą kotlety z roślin strączkowych, które doprawione na przykład przyprawą do kurczaka, będą smakowały wyśmienicie.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj